FAQs

Een antwoord op de meest gestelde vragen vind je hier

Welk hout gebruik ik best

Het beste hout dat de meeste vlammen en het minste rook afgeeft is beukenhout. Een mengeling van eik en beuk wordt veel gebruikt. Als je hout niet droog is (vochtigheid moet minder dan 20% zijn), zal dit ook veel rook produceren en slecht branden. Gebruik zeker geen afval- en/of naaldhout. Grote stukken houtzijn niet aangeraden.

Hoe steek ik de plancha BBQ het best aan?

Gebruik Kleine stukjes hout en maak een piramide. Leg niet te veel hout in één keer op het vuur, dit zorgt voor grotere rookontwikkeling en weinig warmte. Bekijk deze video voor de duidelijkheid.

Hoe creëer ik verschillende temperatuurzones?

De temperatuur varieert bij een goed brandend vuur van ongeveer 300 graden aan de binnenzijde van je bakplaat tot 160 graden aan de buitenzijde van je bakplaat. Je kan cederhouten plankjes gebruiken om de temperatuur van je kookoppervlak te halveren en zo ingrediënten warm te houden. Het aanpassen van de afstand van je ingrediënten tot het vuur of het aanpassen van de positie van je brandende vuur in de schaal is voldoende om de kooktemperatuur te veranderen.

Hoe vermijd ik rookvorming?

De voornaamste oorzaken van rook zijn:

- nat of halfdroog hout;                  
- de houtblokken zijn te groot;        
- te veel hout in één keer toevoegen waardoor mijn vuur verstikt is;
- de houtblokken plat in de vuurschaal leggen waardoor er weinig    zuurstof aan kan ende blokken liggen te smeulen.

Welke olie gebruik ik best?

De juiste olie om te koken is een essentiële keuze bij het gebruik van TiGER FiRE. Gebruik bij de eerste paar keer inbranden van de bakplaat olijfolie, deze zal voor een donkere patine zorgen. Daarna is het gebruik van plantaardige olie meteen hoger verbrandingspunt aangewezen zoals: arachide, rijst, druivenpit, kanola, saffloer en sojaolie. Maak gebruik van onze oliekan om telkens de ideale hoeveelheid te doseren.

Wat te doen bij eerste ingebruikname?

Het initiële gebruik van je TiGER FiRE plancha vereist enkele belangrijke stappen voor optimale prestaties. Allereerst, voorafgaand aan het eerste koken, is het van essentieel belang om de bakplaat grondig te reinigen met warm water en een mild reinigingsmiddel. Dit proces verwijdert resterende productie gerelateerde verontreinigingen en de beschermende coating.

Na het reinigen van het oppervlak, breng je een dunne laag plantaardige olie meteen hoog kookpunt aan op de bakplaat. Dit dient om het oppervlak te verzadigen en te beschermen tegen roestvorming, terwijl het tevens helpt om een gladde anti-aanbaklaag te ontwikkelen.

Tenslotte, warm de TiGER FiRE langzaam op tot een hoge temperatuur gedurende 1 uurtijd om in te branden. Dit proces bevordert de aanhechting en zorgt voor een optimaal kookoppervlak voor toekomstige bereidingen. Dit zorgvuldige voorbereidingsproces legt de basis voor smaakvolle kook-ervaringen met TiGERFiRE.

Hoe onderhoud ik mijn TiGER FiRE?

Het onderhoud van je plancha draait grotendeels om het juiste gebruik van olie op de bakplaat. Na elke kooksessie is het essentieel om de bakplaat grondig schoon te maken met een spatel om voedselresten te verwijderen. Vervolgens wrijf je het oppervlak in met een plantaardige olie om het te beschermen tegen roest en om de anti-aanbaklaag te behouden.

Bij diepere reiniging sessies kun je warm water en een mild reinigingsmiddel gebruiken, gevolgd door grondig spoelen en drogen. Zorg ervoor dat je na het schoonmaken opnieuw een dun laagje olie aanbrengt op de bakplaat voordat je deze opbergt.

Opregelmatige basis, afhankelijk van het gebruik, is het belangrijk om eventueleaangekoekte resten of verontreinigingen te verwijderen met behulp van een TiGERFiRE spatel. Hierdoor blijft de bakplaat glad en schoon, en behoudt het zijnoptimale kookprestaties.

Kortom,  het correct in oliën van de bakplaat is de sleutel tot het behoud van je plancha en het bereiden van heerlijke gerechten op een perfect voorbereid kookoppervlak.

Controleer zeker elke maand als je plaat nog volledig bedekt is met een laagje olie!

Vermijd dat er asresten met water in de vuurkom blijven staan.

Ik heb een kras gemaakt op mijn Black Powder Plancha BBQ. Hoe kan ik dit herstellen?

Onze zwarte coating behoort tot de absolute wereldtop op het gebied van hitte en slijtvaste eigenschappen.

Het is mogelijk om je TiGER FiRE na verloop van tijd op te frissen of om die bij te spuiten bij oppervlakkige beschadigingen met behulp van de Touch Up Paint. Zo kan je eenvoudig en bovendien helemaal zelf de oorspronkelijke uitstraling van je TiGER FiRE behouden.

Mijn Cortenstaal TiGER FIRE heeft een verschillende kleuring. Is dit normaal?

Kleurverschil op een Cortenstaal plancha is een natuurlijk en kenmerkend aspect van dit materiaal. Cortenstaal heeft de eigenschap om in de loop van de tijd te oxideren en een unieke patina te ontwikkelen. Deze patina varieert in kleur, gaande van oranjebruin tot diep roestachtig bruin.

Het kleurverschil ontstaat doordat Cortenstaal reageert met deomgevings omstandigheden, zoals luchtvochtigheid, hitte en weersinvloeden. Het oxidatieproces verloopt niet gelijkmatig over het hele oppervlak, wat resulteert in variaties in kleur en textuur. Dit kleurverschil is volkomen normaal en geeft cortenstaal zijn karakteristieke uitstraling.

Het is belangrijk om te weten dat het kleurverschil geen invloed heeft op de duurzaamheid of de prestaties van Cortenstaal. Sterker nog, het patina dat zich vormt, beschermt het staal tegen verdere corrosie en draagt bij aan de lange levensduur van het materiaal.

Dus,als je kleurverschil opmerkt op je Cortenstaal TiGER FiRE plancha, hoef je je geen zorgen te maken. Het is een natuurlijk en esthetisch kenmerk van dit prachtige materiaal, dat alleen maar meer karakter geeft aan je barbecue met de tijd.

Welke brandstof gebruik ik het best?

Kamado-grills kunnen worden gestookt met verschillende soorten brandstof, maar de meestgebruikte is houtskool. Het is de meest traditionele en veel voorkomende brandstof voor kamado-grills. Het biedt een uitstekende smaak aan gerechten en geeft je de mogelijkheid om de temperatuur nauwkeurig te regelen door deluchttoevoer aan te passen.

Hoe steek ik een Tiger Fire Kamado BBQ aan?

Het aansteken van een kamado-grill met behulp van wokkels of een elektrische looftlighter is een efficiënte methode om snel de gewenste kooktemperatuur te bereiken. Hier is een stapsgewijze handleiding:

Benodigdheden

  • - Wokkels                                 
    - Houtskool                              
    -Elektrische looftlighter (optie 1)
    -Lange aansteker of lucifers (optie 2)

Stap 1: Plaats de Kamado

Zorg ervoor dat je kamado-grill op een veilige, stabiele ondergrond staat en dat de ventilatieopeningen vrij zijn voor luchtcirculatie.

Stap 2: Vul de Kamado met houtskool

Vul de vuurkorf van je kamado met de gewenste hoeveelheid houtskool. De exacte hoeveelheid hangt af van het gerecht, de temperatuur die je wilt bereiken en de kooktijd die je nodig hebt.

Stap 3: De kamado aansteken

Optie 1: Looftlighter

Steek de looftlighter in de houtskool en schakel deze in. Houd de looftlighter enkele minuten op dezelfde plek om de houtskool te ontsteken.

Optie 2: Wokkels

Plaatseen paar wokkels boven op de houtskool en steek ze aan met behulp van een lange aansteker of lucifers.

Beide methoden zijn effectief om je kamado-grill snel en efficiënt aan te steken. Kies degene die het beste bij je voorkeur en beschikbare benodigdheden past.

Stap 4: Laat de vuurkorf en luchtcirculatie open

Nadat de houtskool begint te branden, laat je het deksel van de kamado-grill open en zorg je ervoor dat de luchtinlaat opening onderaan volledig open is. Dit zal helpen om de luchtstroom te maximaliseren en de vlammen aan te wakkeren.

Stap 5: Sluit het deksel en pas de temperatuur aan

Zodra de houtskool goed brandt, begint te gloeien en de kolen weinig rook afgeven, sluit je het deksel van de kamado-grill. Pas de luchttoevoer aan met behulp van de onderste en bovenste ventilatieopeningen om de gewenste kooktemperatuur te bereiken en te behouden.

JeTiGER FiRE kamado-grill is nu klaar om te koken op de gewenste temperatuur.Zorg altijd voor de nodige veiligheidsmaatregelen en houd toezicht tijdens het koken.

Hoe regel ik de temperatuur van een Kamado BBQ?

Ga als volgt te werk:

1. Begin met de luchtinlaten

De belangrijkste manier om de temperatuur in een kamado-grill te regelen, is door de luchtinlaten aan te passen. De onderste en bovenste luchtinlaten regulerende luchtstroom die naar de houtskool gaat en daarmee de temperatuur in de grill.

2. Open de luchtinlaten

Als je een hogere temperatuur wilt bereiken, open dan zowel de onderste als de bovenste luchtinlaten wijd open. Hierdoor kan er meer lucht naar binnenstromen, wat resulteert in een verhoogde temperatuur.

3. Sluit de luchtinlaten

Als je de temperatuur wilt verlagen, sluit dan geleidelijk zowel de onderste als de bovenste luchtinlaat. Dit beperkt de luchtstroom naar de houtskool en vermindert de hitte in de grill.

4. Pas de bovenste luchtinlaat aan

Je kunt ook de temperatuur fijner afstemmen door alleen de bovenste luchtinlaataan te passen. Het openen ervan verhoogt de temperatuur, terwijl het sluiten ervan de temperatuur verlaagt.

5. Monitor en pas aan

Het kan enige tijd duren voordat de temperatuur stabiliseert nadat je aanpassingen hebt gemaakt aan de luchtinlaten. Gebruik een thermometer om de grilltemperatuur te controleren en pas de luchtinlaten dienovereenkomstig aan. Wees geduldig en geef de grill de tijd om te reageren op de aanpassingen.

6. Experimenteer

Het regelen van de temperatuur in een kamado-grill vereist oefening. Experimenteer met verschillende instellingen en observeer hoe de temperatuur reageert. Naverloop van tijd zul je beter worden in het nauwkeurig regelen van de hittevoor verschillende kooktechnieken.

Metdeze aanpassingen aan de luchtinlaten kun je de temperatuur in je TiGER FiRE Kamado effectief regelen en aanpassen aan je kook behoeften.

Wat moet ik doen om mijn Kamado BBQ goed te onderhouden?

Het onderhouden van je TiGER FiRE Kamado is essentieel om ervoor te zorgen dat deze in topconditie blijft en jarenlang plezier biedt tijdens het koken. Hier zijn enkele stappen voor het onderhoud van je kamado:

1. Regelmatige reiniging

Na elk gebruik is het belangrijk om de grillroosters, de vuurkorf en de aslade schoon te maken. Verwijder voedselresten en as om ophoping te voorkomen.

2. Controleer de afdichtingen

Periodiek moet je de afdichtingen rond de deksel en de ventilatieopeningen inspecteren. Als je versleten of beschadigde afdichtingen opmerkt, vervang ze dan om de efficiëntie van de kamado te behouden.

3. Verwijder as en houtskoolresten

Regelmatig moet je overtollige as en houtskoolresten uit de aslade verwijderen om de luchtstroom niet te belemmeren.

4. Controleer de ventilatieopeningen

Zorg ervoor dat de luchtinlaten niet verstopt zijn door as of vuil. Dit kan de temperatuurregeling beïnvloeden. Maak ze schoon indien nodig.

5. Reinig de buitenkant

Periodiek is het belangrijk om de buitenkant van de kamado te reinigen om vuil en vet te verwijderen. Gebruik een doek of spons en warm water om de oppervlakken schoon te maken. Je kunt eventueel een mild reinigingsmiddel gebruiken voorhardnekkige vlekken. Zorg ervoor dat de kamado volledig droog is voordat je hem weer gebruikt of wegzet.

6. Bewaar de kamado goed

Als je de kamado gedurende langere tijd niet gebruikt, zorg er dan voor dat deze droog en afgedekt blijft. Bescherm de kamado tegen extreme weersomstandigheden met een hoes van Tiger Fire.

7. Gebruik de juiste accessoires

Maak gebruik van accessoires zoals een aspook, borstel en hoes om het onderhoud te vergemakkelijken en de levensduur van je kamado te verlengen.

8.Onderhoud de scharnieren en sluitingen              

Houd de scharnieren en sluitingen van de kamado goed gesmeerd om ervoor te zorgen dat de deksel soepel opent en sluit.

9. Leer je kamado kennen

Neem de tijd om je kamado en zijn gedrag tijdens het koken te begrijpen. Het vereistenige ervaring om de temperatuur nauwkeurig te regelen.

Met regelmatig onderhoud en zorg zal je TiGER FiRE Kamado vele jaren fantastische kook ervaringen bieden. Het is de moeite waard om wat tijd te besteden aan het behouden van de kwaliteit en prestaties van dit geweldige kooktoestel.

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.